AMA i bashkohet nismës së Bashkisë Tiranë për pasurimin e Pyllit Orbital

AMA i bashkohet nismës së Bashkisë Tiranë për pasurimin e Pyllit Orbital

Screenshot_2018-02-18-12-56-22-1 Screenshot_2018-02-18-17-59-20-1

Autoriteti Mediave Audiovizive i bashkohet aksionit të Bashkisë së Tiranës me mbjelljen e 100 pemëve kumbulla të kuqe pranë liqenit të Farkës, si pjesë e projektit të Pyllit Orbital. Blerja e pemëve  u mundësua nga buxheti i Autoritetit dhe stafit të AMA-s.

Autoriteti i Mediave Audiovizive prej kohësh po i kthen politikat e gjelbërta në prioritet në punën e përditshme, duke fillluar nga kursimi i energjisë, mbrojtja e ambientit dhe kontributi direkt në ndryshimin për mirë të tij.

Duke e cilësuar si një nismë shumë të nevojshme mbjelljen e pemëve, kryetari i AMA-s, Gentian Sala, tha se është nga aktivitetet më frymëzuese ku stafi i AMA-s merr pjesë. Autoriteti ka si objektiv, u shpreh ai, që politikat mjedisore t’i përkrahë edhe me një fond të vogël në buxhetin e tij të vitit pasardhës.

Kryebashkiaku i shprehu mirënjohjen stafit të AMA-s, të cilët me fondet e tyre kontribuan në shtimin e numrit të pemëve të reja të mbjella këtë sezon në kryeqytet. Veliaj apeloi që ky shembull i qytetarisë, të ndiqet edhe nga institucionet e tjera, duke lënë në këtë mënyrë një shenjë në krijimin e një ambienti të shëndetshëm për fëmijët.

Parku i Liqenit të Farkës po shndërrohet në një nga hapësirat çlodhëse më të vizituara për komunitetin e shtuar të banorëve në këtë zonë, por edhe nga turistët ditorë për aktivitete sportive. Kryebashkiaku Veliaj falenderoi për ndihmën në mbjelljen e 100 pemëve dhe theksoi se kur gjërat e vogla bëhen me dashuri, rezultati është fantastik. Në aktivitet, në shenjë solidarizimi me politikat mjedisore mori pjesë edhe kantautori Ardit Gjerbrea.

 Autoriteti i Mediave Audiovizive

 

AMA i bashkohet programit të Kryqit të Kuq Shqiptar për dhurimin vullnetar të gjakut

AMA i bashkohet programit të Kryqit të Kuq Shqiptar për dhurimin vullnetar të gjakut

IMG_8440

 Autoriteti i Mediave Audiovizive mori pjesë në pasurimin e bankës së gjakut, programin e Kryqit të Kuq Shqiptar, me qëllim sigurimin e gjakut të mjaftueshëm dhe të sigurt në vend.

Stafi i Autoritetit dha gjak në mënyrë vullnetare për t’u gjendur në nevojë gjithëkujt dhe duke promovuar kështu vlerat humane që përmban dhurimi vullnetar i gjakut, duke e konsideruar atë një aspekt mjaft të rëndësishëm njerëzor për individë dhe grupe shenjë të komunitetit, si plotësim të nevojave për gjak në vend, dhe si një vlerë e shoqërive të emancipuara.

Të motivohen njerëzit të dhurojnë gjak është detyrë e rëndësishme dhe me shumë përgjegjësi, e cila synon ndryshimin e qëndrimeve të njerëzve dhe të sjelljeve të tyre, veçanërisht te moshat e reja. Për këtë arsye “Të marrësh gjak të sigurt është një e drejtë, të dhurosh gjak të sigurt është një akt njerëzor dhe privilegj”

Le të përpiqemi së bashku për të dhuruar gjak të sigurt dhe të mjaftueshëm.

 

Autoriteti i Mediave Audiovizive

Tiranë, më 16.02.2018

Takim pune AMA-OSBE mbi dinamikat e tregut audioviziv në Shqipëri

Takim pune AMA-OSBE mbi dinamikat e tregut audioviziv në Shqipëri

1

 

Zhvillimet në spektrin audioviziv, roli dhe angazhimi i AMA-s si institucion rregullator dhe kontributi e mbështetja e OSBE-së në garantimin e lirisë dhe pavarësimit të medias, ishin çështjet kryesore që u diskutuan mes kryetarit të Autoritetit, z. Gentian Sala dhe z. Harlem Désir, Përfaqesuesi i Lartë i OSBE-së për Lirinë e Medias.  Z. Désir dhe delegacioni që e shoqëronte u interesuan mbi kushtet e punës dhe problemet e gazetarëve në Shqipëri, vijimi i procesit të dixhitalizmit dhe impakti te operatorët e tek publiku i gjerë,  marrëdhëniet e AMA-s me Transmetuesin Publik apo subjektet e tjera private etj. Mungesa në Shqipëri e instrumenteve për matjen e audiencës, e lidhur kjo dhe me procesin e ndarjes së reklamës në operatorë të ndryshëm, ishte një tjetër temë mbi të cilën u diskutua në takim.

Kryetari i AMA-s, z. Gentian Sala në prezantimin e punës së institucionit foli për ecurinë e procesit të dixhitalizimit, apo dhe për rolin e institucionit në proceset elektorale. Ai u tregoi bashkëbiseduesve dhe për iniciativën e fundit për zhvillimin e një takimi javën e ardhshme për nxitjen e debatit mbi instrumetet efikase të matjes së audiencës, për të gjetur rrugë e zgjidhje të qëndrueshme dhe afatgjata në rankimin e operatorëve sipas shikueshmërisë, e pranuar nga të gjitha palët e interesuara, si një tregues për transparencë dhe besueshmëri në kohën promocionale. Z. Sala nënvizoi dhe kujdesin e vëmendjen që ka AMA për ndjekjen e zbatueshmërisë së Kontratës së Shërbimit nga RTSH dhe vijimin e frymës së partneritetit me këtë institucion.

Autoriteti i Mediave Audiovizive

Tiranë, më 12.02.2018

Mbrojtja e fëmijëve në shërbimet e medias audiovizive – Sfidat drejt së ardhmes

 

Mbrojtja e fëmijëve në shërbimet e medias audiovizive – Sfidat drejt së ardhmes

Autoriteti i Mediave Audiovizive (AMA), dhe Këshilli i Ankesave, si një nga strukturat kryesore të tij, organizoi të mërkurën, më datë 24.01.2018, Tryezën e Rrumbullakët, me temë “Mbrojtja e fëmijëve në shërbimet e medias audiovizive – Sfidat drejt së ardhmes”.

Pjesë e kësaj Tryeze ishin përfaqësues të televizioneve, Komisionit Parlamentar të Medias, Ministrisë së Arsimit Rinisë dhe Sporteve , Ministrisë së Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale , Departamentit të Gazetarisë dhe Komunikimit, organizmave ndërkombëtarë, Institutit Shqiptar të Medias, studentë të gazetarisë etj.

Tryeza e Rrumbullakët, që vjen fill pas miratimit të Kodit të ri të Transmetimit, synoi të promovojë kulturën e mbrojtjes së të drejtave të fëmijëve në transmetimet audiovizive e të rrisë ndërgjegjësimin e publikut dhe të gjithë aktorëve të interesuar mbi këtë çështje. Nga ana tjetër, kjo Tryezë tregoi gatishmërinë e të gjithë aktorëve për të nxitur dhe zbatuar rregullat etike të Kodit të Transmetimit dhe të përmirësojë cilësinë e përmbajtjes së prodhimeve audiovizive.

Në fjalën e tij, kryetari i AMA-s, Gentian Sala, theksoi se fokusi kryesor i AMA-s është mbrojtja e të drejtave të fëmijëve. Z. Sala tha se takime të tilla janë shumë të nevojshme, ashtu si dhe kanë rezultuar efikase deri tani, pasi organizatat partnere dhe aktorët e tjerë të kësaj fushe e kanë konstatuar progresin e deritanishëm. “Kemi një situatë më të mirë, por ‘mjaft’ nuk është asnjëherë”, tha kreu i AMA-s.

Ndërsa znj. Monika Stafa, kryetare e Këshillit të Ankesave, pasi vuri në dukje bashkëpunimin e mirë dhe efikas të kësaj strukture me organizatat në mbrojtje të të drejtave të fëmijëve, shpjegoi arsyet pse fëmijët janë në vëmendjen kryesore të vetë AMA-s dhe Këshillit të Ankesave: Sepse edhe numri më i lartë i ankesave të mbërritura në Këshill lidhen pikërisht me shkeljen e të drejtave dhe privacisë së fëmijëve”.

Zv. Ministrja e Arsimit Znj. Besa Shahini theksoi se është shumë e rëndësishme t’i mbrojmë fëmijët nga fake news, po ashtu edhe ekspozimi i dëmshëm mediatik. Edukimi mediatik dhe rëndësia e përfshirjes në kurrikula e këtij orientimi mbeten ende sfida të institucioneve të cilat kanë fokus fëmijët.

Këshilltarja e Ministres së Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale, znj. Alma Sulstarova, e cila foli në emër të zv/ ministres së Shëndetsisë znj. Bardhylka Kospiri theksoi disa nga problematikat e publikimit të informacioneve në media që i bën fëmijët të identifikueshëm. Pasojat e këtyre publikimeve bien mbi fëmijët, theksoi në fjalën e saj dhe përfaqsuesja e Agjencisë Shtetërore për Mbrojtjen e Fëmijëve, znj. Anila Bregu e cila shtoi se bazuar në  risitë ligjore mbi median duhen propozuar ndryshime  në kurrikulën e  arsimit për studentet e gazetarisë.

Më tej, pjesëmarrësit në tryezë diskutuan për mbrojtjen sociale të fëmijëve, bashkëpunimin me institucionet, problemet e evidentuara që kërkojnë adresim dhe zgjidhje, edukimin për mediat dhe fëmijët, praktikat më të mira të raportimeve mediatike, si dhe përmirësimet ligjore në fushën e të drejtave të fëmijëve. Edhe pse situata, sipas tyre, është përmirësuar sa u përket raportimeve mediatike që kanë fëmijët në qendër të tyre, ata sollën në vëmendje raste kur janë shkelur të drejtat e fëmijëve dhe privacia e tyre.

Në fund të takimit, u sugjerua që rekomandimet e tryezave të tilla t’u përcillen edhe redaksive, gazetarëve dhe editorëve, në mënyrë që të kenë parasysh rregullat etike, dhe nga ana tjetër, të jetë objektiv trajnimi i vazhdueshëm të gazetarëve për ligjet që lidhen me të drejtat e fëmijëve dhe normat apo parimet etike.

Autoriteti i Mediave Audiovizive

Tiranë, më 24.01.2018

31 Mars 2018, afati përfundimtar për mbylljen e transmetimeve analoge në qarkun e Fierit

31 Mars 2018, afati përfundimtar për mbylljen e transmetimeve analoge në qarkun e Fierit

Autoriteti i Mediave Audiovizive (AMA), në zbatim të ligjit nr. 97/2013 “Për mediat  audiovizive në Republikën e Shqipërisë”, i ndryshuar, dhe në ndjekje të procesit të dixhitalizimit të transmetimeve televizive, pas qarkut të Beratit dhe Korçës, njofton se qarku i ardhshëm do të jetë ai i Fierit.  Afati përfundimtar për mbylljen e transmetimeve analoge në këtë qark do të jetë data 31 Mars 2018.

Për sa më sipër, AMA tërheq vëmendjen e të gjithë subjekteve audiovizivë që ushtrojnë veprimtari televizive analoge në qarkun e Fierit, në marrjen e masave për të mbështetur programin e tyre në rrjetin numerik të RTSH-së, ose në njërin prej rrjeteve numerike kombëtare të licencuara nga AMA.

Nga ana tjetër, AMA kërkon nga publiku i cili përfiton transmetimet televizive nëpërmjet teknologjisë analoge, të pajiset me marrës digjital (dekoderë universalë të tipit DVB-T2), pasi në të kundërt, mbas datës 31 Mars 2018, nuk do të mund të shohë më transmetime televizive në këtë qark.

Autoriteti i Mediave Audiovizive

Tiranë,  më 23.01.2018

Përfundoi me sukses procesi i dixhitalizmit tokësor dhe në qarkun e Korçës

Përfundoi me sukses procesi i dixhitalizmit tokësor dhe në qarkun e Korçës

Pas qarkut të Beratit, tashmë dhe në atë të Korçës, Autoriteti i Mediave Audiovizive, AMA, ka përmbyllur me sukses procesin e dixhitalizimit të transmetimeve televizive.

Në të gjithë qendrat administrative të qarkut u fikën transmetimet analoge dhe janë në funksion transmetimet numerike të operatorit publik, RTSH, si dhe të operatorëve privatë kombëtarë: Digitalb, Klan TV, Top-Channel, Vizion+ dhe Adtn.

Qytetarët e Korçës, por dhe vizitorët dhe turistët që e kanë zgjedhur qarkun si destinacion të përkohshëm, tashmë falë infrastrukturës teknologjike të re dixhitale, kanë akses që të ndjekin gjatë gjithë kohës dhe një sërë programesh pa pagesë, të  operatorit publik apo atij privat të përzgjedhur.

Konkretisht:

RTSH 1 HD

RTSH 2 HD

RTSH 3 HD

Klan HD

Top-Channel

Klan + HD

Vizion +

TV Korca

TV Lobi

UTV

Report TV

RTSH Shqip

RTSH Muzik

RTSH Kuvend

RTSH Sport HD

RTSH Film

RTSH 24

Top News

Klan Shop

Klan test

Klan Kosova HD

RTK

Kanali 7

BCTV

Në vijim të procesit dixhitalizimit të transmetimeve televizive, AMA është duke bërë përgatitjet e fundit për zbatimin e këtij projekti shumë të rëndësishëm dhe jetik për publikun në qarkun e Fierit.

 

Autoriteti i Mediave Audiovizive                                                                                                  

Tiranë, më 09.01.2018

Njoftim “Për çeljen e garës për dhënien e 1 licence private kombëtare të transmetimit radio analoge”

NJOFTIM PËR ÇELJEN E GARËS PËR DHËNIEN E 1 LICENCE PRIVATE KOMBËTARE TË TRANSMETIMIT AUDIO ANALOGE

 Autoriteti i Mediave Audiovizive (AMA), në mbështetje të ligjit nr. 97/2013 “Për mediat audiovizive në Republikën e Shqipërisë”, i ndryshuar, rregullores “ rregullores “Për procedurat dhe kriteret për dhënien e licencës së transmetimit audio”, miratuar me vendimin nr. 153, datë 18.07.2016 të AMA-s, i ndryshuar, si dhe vendimit nr. 221, datë 01.12.2017 të AMA-s “Për çeljen e garës për dhënien e 1 licence private kombëtare të transmetimit audio analoge dhe miratimin e dokumentacionit të licencimit” do të organizojë garën e kandidaturave për dhënien e 1 licence private kombëtare të transmetimit audio analoge, të përbërë nga:

1. licenca e shërbimit të programi audio,

2. licencë për ndërtimin e operimin e rrjetit analog.

Subjektet e interesuara për t’u pajisur me licencë private kombëtare transmetimi audio analoge, janë të lutur që të depozitojnë aplikimet në Autoritetin e Mediave Audiovizive, rruga “Papa Gjon Pali II”, Nr. 15, Kutia Postare 1010, Tiranë, brenda datës 22.01.2018  ora 10.00.

 Dokumentacioni i plotë i konkurrimit të kandidaturave, që përfshin:

  • Rregulloren “Për procedurat dhe kriteret për dhënien e licencës së transmetimit audio” e ndryshuar;
  • Kushtet teknike të instalimit të pajisjeve transmetuese për secilën zonë të shpallur; (Pika e transmetimit, kanali);
  • Kërkesat programore;
  • Pagesat për licencën, taksat etj, të llogaritura për zonën në fjalë,

 Mund të tërhiqet në zyrën e Arkivë-Protokollit, në AMA pas kryerjes së pagesës në Drejtorinë e Shërbimeve të Brendshme, nga çdo subjekt që synon të marrë pjesë në konkurrim.

 Aplikimet do të hapen në datën 22.01.2018, ora 10.00, në mjediset e AMA-s, ku subjektet aplikues apo përfaqësuesit e autorizuar prej tyre, kanë të drejtë të jenë të pranishëm në momentin e hapjes së dosjeve të aplikimit.

 

Autoriteti i Mediave Audiovizive

Tiranë, më 14.12.2017

AMA organizon takim konsultativ mbi prezantimin e draft rregullores “Për reklamat dhe komunikimet tregtare”

AMA organizon takim konsultativ mbi prezantimin e draft rregullores “Për reklamat dhe komunikimet tregtare”

Autoriteti i Mediave Audiovizive, AMA, organizoi pranë mjediseve të saj, tryezën e diskutimit mbi rregulloren “për komunikimet audio dhe/ ose audiovizive me natyrë tregtare format, kushtet dhe koha ditore e lejuar për transmetimin e reklamave”.

Qëllimi kryesor i takimit ishte angazhimi konkret i të gjitha grupeve të interesit, në një kohë kur projekt-rregullorja sapo i është nënshtruar fazës së këshillimit publik.

Kryetari i Autoritetit të Mediave Audiovizive, z. Gentian Sala gjatë diskutimeve me përfaqësues të OSHMA-ve, theksoi se pavarësisht kalimit të afatit 30 ditor për paraqitjen e propozimeve dhe sugjerimeve, AMA mbetet e hapur për shqyrtimin e sugjerimeve të mundshme të OSHMA-ve për përmirësimin e tekstit të projekt-rregullores. “Është shumë e rëndësishme”- tha ai, “që propozimet të jenë sa më konkrete dhe të strukturuara, që në fund të kemi një produkt cilësor për një impakt sa më pozitiv tek publiku”.

Gjithashtu Z. Sala siguroi se nga ana e Autoritetit të Mediave Audiovizvie do të ketë angazhim maksimal që shqetësimet e ngritura të trajtohen gjatë finalizimit të hartimit të rregullores duke iu përmbajtur gjithmonë kuadrit ligjor.

Në këtë takim morën pjesë përfaqësues të OSHMA-ve si dhe aktorë të cilët kanë rol thelbësor në përmbushjen dhe bashkërendimin e forcave për rregullimin e tregut të reklamave.

AMA mbetet e vëmendshme që të tërheqë sa më shumë propozime, vërejtje dhe mendime mbi këtë akt nënligjor përpara se të miratohet, duke qenë se hapësira e reklamave dhe komunikimeve tregtare ka qenë dhe mbetet një ndër fokuset kryesore të saj, për të nxitur subjektet audio dhe audiovizive mbi respektimin e kuadrit ligjor në fuqi, në shërbim të informimit dhe orientimit sa më të mirë të publikut.

Palët e interesuara, të ftuara në takim si Autoriteti i Konkurrencës; Komisioni i Mbrojtjes së Konsumatorëve; Autoriteti i Mbikëqyrjes se Lojërave të Fatit; Autoriteti Kombëtar i Ushqimit; Instituti i Shëndetit Publik; etj; vlerësuan aktivitetin dhe theksuan rëndësinë e kësaj rregulloreje në mbrojtje të konsumatorit dhe grupeve të veçanta të margjinalizuara.

Ky takim konsultativ shërbeu për të prezantuar më mirë shqetësimet e të gjithë atyre palëve të interesuara që janë pjesë e miratimit të kësaj rregulloreje. Qëndrimi proaktiv në tërësi i të gjithë aktorëve pjesëmarrës shkon në mirëfunksionimin e procesit të miratimit të akteve rregullatore të Autoritetit.

Autoriteti i Mediave Audiovizive

Tiranë, më 21.11.2017