31 Korrik 2018, afati përfundimtar për mbylljen e transmetimeve analoge në qarqet Tiranӫ dhe Durrӫs

31 Korrik 2018, afati përfundimtar për mbylljen e transmetimeve analoge në qarqet Tiranӫ dhe Durrӫs

Autoriteti i Mediave Audiovizive (AMA) njofton se data përfundimtare e mbylljes së transmetimeve analoge në qarkun Tiranë dhe qarkun Durrës është 31 Korrik 2018. Teleshikuesit që ndjekin transmetime televizive përmes teknologjisë analoge, duhet të pajisen me dekoder digjital tokësor të tipit DVB-T2- Universal ose të jenë të pajisur me aparat televizori që ka të inkorporuar dekoderin e këtij tipi. Në kushte të tjera, mbas datës 31 Korrik 2018 nuk do të mund të shihen më transmetime televizive në qarqet Tiranë dhe Durrës. Për informacione të mëtejshme, na kontaktoni në numrin 04 410 44 55 ose 04 410 44 56”.

Autoriteti i Mediave Audiovizive

Tiranë më, 26.04.2018

Autoriteti i Mediave Audivizive prezanton në Kuvend Raportin Vjetor për Vitin 2017

Autoriteti i Mediave Audivizive prezanton në Kuvend Raportin Vjetor për Vitin 2017

Kryetari i Autoritetit të Mediave Audiovizive, Z. Gentian Sala, Drejtori i Kabinetit Z. Dritan Xhelili, Drejtori i Programeve Z. Arben Muka dhe Drejtori Juridik Znj. Sara Xhumbari prezantuan sot Raportin Vjetor për vitin 2017, përballë Komisionit për Edukim dhe Mjetet e Informimit Publik. Në këtë raportim u bë një përmbledhje e punës vjetorë të Autoritetit, progreset, sfidat dhe objektivat e politikave për mediat audiovizive në vendin tonë.
Ky raport gjendet i publikuar për të gjitha palët e interesuara edhe në faqen zyrtare web të AMA-s.

Autoriteti i Mediave Audiovizive

Tiranë më, 23.04.2018

AMA zhvillon tryezën e diskutimit “Respektimi i standardit të shqipes në transmetimet audiovizive”

AMA zhvillon tryezën e diskutimit “Respektimi i standardit të shqipes në transmetimet audiovizive”

IMG_8740

Sot, në mjediset e Autoritetit të Mediave Audiovizive, u zhvillua tryeza e diskutimit: “Respektimi i standardit të shqipes në transmetimet audiovizive”. Kjo temë  u trajtua në funksion të respektimit të standardit të folur dhe të shkruar të shqipes në përmbajtjet audiovizive. Çështja e respektimit të rregullave të gjuhës shqipe ka kohë që është bërë shqetësuese në radio dhe televizione.

Zëvendëskryetari i AMA-s, z. Sami Nezaj, përshëndeti aktivitetin dhe i ftoi mediat e pranishme të bëheshin proaktive në respektimin e gjuhës shqipe, duke e cilësuar përdorimin e kësaj të fundit në kushte emergjence.

Nga dy shqyrtime tematike që ka zhvilluar AMA kohët e fundit, u evidentuan problematika në respektimin e normave të standardit të shqipes nga televizionet kombëtare dhe ato informative, të cilat kanë një ndikim të rëndësishëm në audiencë; kjo vihet re edhe në transmetimet radiofonike.

Disa nga çështjet kryesore që ishin vënë re, u janë bërë të ditura dhe vetë OSHMA-ve të monitoruara, që ishin në fokus të diskutimit dhe pjesë aktive e tryezës.

Një studim shumë interesant u paraqit nga Prof. Asoc. Linda Mëniku pedagoge pranë Departamentit të Gjuhës Shqipe në Fakultetin e Historisë dhe Filologjisë. Znj. Mëniku theksoi, në punimin e saj, se emergjenca për përdorimin e saktë të gjuhës na ka trokitur të gjithëve në derë dhe secili nga aktorët duhet të bëjë pjesën e tij për moszhvillimin e kësaj dukurie. Znj. Mëniku i ilustroi me shembuj konkretë të gjitha shkeljet në rrafshin e përdorimit të gjuhës shqipe në median audiovizive.

Edhe mediat e pranishme e pranuan situatën dhe treguan vullnet për të përmirësuar mjedisin gjuhësor në mediat përkatëse. Përfaqësues nga Radio Kontakt, Vizion Plus, Radio Televizioni Shqiptar, Platforma Tring, Televizioni Klan etj., u bënë pjesë aktive e tryezës duke dhënë mendime sesi mund të përmirësohet kjo gjendje. Gabimet në drejtshkrim e drejtshqiptim, përdorimi i gabuar i shenjave të pikësimit, përdorimi i pavend i fjalëve të huaja, përkthimet e pasakta të filmave dhe dublimet e shtrembëruara, u ngritën, po ashtu, si probleme nga të pranishmit në tryezë.

Ky aktivitet shërbeu si mjet për ndërgjegjësimin e radiove dhe televizioneve për përdorimin e saktë të gjuhës. Shumë shpejt kjo veprimtari do të pasohet nga veprimtari të tjera me po të njëjtin fokus. Nga ana tjetër, AMA u bën thirrje mediave të respektojnë elementin themeltar të identitetit tonë kombëtar, gjuhën shqipe.

 

Autoriteti i Mediave Audiovizive

 Tiranë, më 17 prill 2018

Përfundoi procesi i dixhitalizmit tokësor dhe në qarkun e Fierit

Përfundoi procesi i dixhitalizmit tokësor dhe në qarkun e Fierit

Pas qarkut të Beratit dhe Korçës, tashmë dhe në atë të Fierit, Autoriteti i Mediave Audiovizive, AMA, ka përmbyllur procesin e dixhitalizimit të transmetimeve televizive.

Në të gjithë qendrat administrative të qarkut u fikën transmetimet analoge dhe janë në funksion transmetimet numerike të operatorit publik, RTSH, si dhe të operatorëve privatë kombëtarë: Digitalb, Klan TV, Top-Channel, Vizion+ dhe Adtn.

Qytetarët e Fierit, por dhe vizitorët dhe turistët që e kanë zgjedhur qarkun si destinacion të përkohshëm, tashmë falë infrastrukturës teknologjike të re dixhitale, kanë akses që të ndjekin gjatë gjithë kohës rreth 30 programe pa pagesë, të  operatorit publik apo atij privat.

Në vijim të procesit dixhitalizimit të transmetimeve televizive, AMA është duke bërë përgatitjet e fundit për zbatimin e këtij projekti shumë të rëndësishëm dhe jetik për publikun në qarqet Tiranë e Durrës.

Autoriteti i Mediave Audiovizive          

Tiranë, më 10.04.2018

AMA dënon dhunën ndaj gazetarëve dhe medias

AMA dënon dhunën ndaj gazetarëve dhe medias

Autoriteti i Mediave Audiovizive, AMA dënon me forcë dhunën ndaj gazetarit dhe drejtuesit të Televizonit “Zjarr TV” Ismet Drishti.

AMA u kërkon autoriteteve përkatëse që të kryhet një hetim i thelluar për gjetjen e autorëve të ushtrimit të dhunës, që ka sjellë  dëmtimin fizik  të Z. Drishti, por dhe që  përbën  alarm për lirinë e medias në Shqipëri.

Ky është sulmi i dytë që kryhet ndaj “Zjarr TV”  dhe drejtuesit të saj. Pak ditë më parë u dhunuan ambientet e këtij  televizioni dhe pajisje të shumta u dëmtuan ose u vodhën nga persona ende të pazbuluar nga policia.

AMA apelon fuqishëm ndaj autoriteteve përgjegjëse të sigurisë në vend që të bëjnë të gjitha përpjekjet që ata që kanë ushtruar dhunë ndaj gazetarit Ismet Drishti të përballen me ligjin, si një garanci për krijimin e  një mjedisi më të sigurtë për lirinë e medias dhe për të gjithë gazetarët.

 

Autoriteti i Mediave Audiovizive

Tiranë, më 07.04.2018

Autoriteti i Mediave Audiovizive pret në vizitë zyrtare Autoritetin Maqedonas të Mediave

AUTORITETI I MEDIAVE AUDIOVIZIVE PRET NË VIZITË ZYRTARE AUTORITETIN MAQEDONAS TË MEDIAVE

IMG_8697

IMG_8701

IMG_8715

Autoriteti i Mediave Audiovizive priti sot në ambientet e tij vizitën e delegacionit maqedonas të Agjencisë së Medias për Shërbimet Audio dhe Audiovizive.

Kryetari i Autoritetit, Z. Gentian Sala, dhe stafi i tij mirëpritën Z. Lazo Petrusevski, President i Këshillit të Agjencisë, Z. Milaim Fetai, Zëvendës president i Agjencisë, Z. Arben Saiti Shef i Departamentit të Mbështetjes së Informacionit dhe Çështjeve të Përgjithshme, Z. Agron Ademi, Koordinator i zyrës për Marrëdhëniet me Publikun.

Në takim u diskutuan çështje me rëndësi për të dy Autoritetet, si : shkëmbimi i ndërsjellët mes dy Autoriteteve, trendet e zhvillimit të medias, risitë e teknologjisë në rajon dhe më gjerë, kuadri rregullator në funksion të matjes së audiencës, gjithashtu edhe u shkëmbyen përvojat në lidhje me procesin e digjitalizimit të transmetimeve.

Autoriteti Maqedonas ndau eksperiencën e tij në fushën e programacionit, mënyrat e monitorimit dhe sfidat si të teknologjisë ashtu edhe të burimeve njerëzore në lidhje me programacionin.

Procesi i digjitalizimit në Maqedoni është kryer në një periudhë kohore katër vjeçare dhe procesi tanimë është mbyllur me sukses.

Z. Sala e njohu delegacionin me proceset që AMA është duke punuar.  Digjitalizimi është duke vazhduar me sukses dhe pritet që të arrihen afatet e parashikuara.

Një pikë tjetër e diskutimeve mes dy përfaqësive ishte edhe bashkëpunimi për kuadrin rregullator të transmetimeve.

Z. Lazo Petrusevski, Presidenti i Këshillit të Agjencisë, u tregua i gatshëm të forcojë bashkëpunimin midis autoriteteve, do të ketë edhe shkëmbim studimesh të realizuara përkatësisht nga secili.

Shumë shpejt ky takim i parë në Tiranë do të vazhdojë edhe më tej me hapa konkret, dhe një memorandum bashkëpunimi pritet të firmoset muajt në vijim.

 

Autoriteti i Mediave Audiovizive

Tiranë, më 30.03.2018

 

 

 

 

 

Njoftim “Për çeljen e garës për dhënien e 16 licencave të transmetimit audio analoge private”

NJOFTIM “PËR ÇELJEN E GARËS PËR DHËNIEN E 16 LICENCAVE TË TRANSMETIMIT AUDIO ANALOGE PRIVATE”

Autoriteti i Mediave Audiovizive (AMA), në mbështetje të ligjit nr. 97/2013 “Për mediat audiovizive në Republikën e Shqipërisë”, i ndryshuar, rregullores “Rregullores “Për procedurat dhe kriteret për dhënien e licencës së transmetimit audio”, miratuar me vendimin nr. 153, datë 18.07.2016 të AMA-s, i ndryshuar, si dhe vendimit nr. 29, datë 21.02.2018 të AMA-s “Për çeljen e garës për dhënien e 16 licencave të transmetimit audio analoge private” do të organizojë procedurën e përzgjedhjes së kandidaturave për dhënien e 16 licencave private të transmetimit audio analoge, të përbërë nga:

  1. licenca e shërbimit të programi audio;
  2. licencë për ndërtimin e operimin e rrjetit analog.

Për zonat e mëposhtme:

 

Nr. Zona e ofrimit tӫ shӫrbimit Pӫrcaktimi i operatorit Pika
transmetuese
Frekuenca
(MHz)
 

1

Qarqet Tiranӫ dhe Durrӫs  

Audio rajonale analoge

Fushӫ Dajt 98.2
Krujӫ 90.9
2 Qarqet Tiranӫ dhe Durrӫs  

Audio rajonale analoge

Fushӫ Dajt 92.6
Krujӫ 94.7
3

 

 

 

Qarku Vlorӫ

 

 

 

Audio lokale analoge

 

 

Zvërnec 90.6
Treblovë 92.5
Himarë 89.5
Llogora 95.3
Mile 89.6
4

 

 

 

Qarku Vlorӫ

 

 

 

Audio lokale analoge Zvërnec 88.6
Treblovë 96.3
Himarë 89.8
Llogora 96
Mile 90.9
5 Qarku Lezhӫ Audio lokale analoge Tyrbe Lezhë 92.5
Rrëshen 93.1
6 Bashkia Dibӫr Audio lokale analoge Homesh (Peshkopi ) 89.2
7 Bashkia Mat Audio lokale analoge Mat 87.7
8 Bashkia Bulqizӫ Audio lokale analoge Bulqizӫ 90
9 Bashkia Klos Audio lokale analoge Klos 90.7
10 Bashkia Pӫrmet Audio lokale analoge Pӫrmet 89.2
11 Bashkia Kӫlcyrӫ Audio lokale analoge Kӫlcyrӫ 89.5
12 Bashkia Tepelenӫ Audio lokale analoge Tepelenӫ 91.7
13 Bashkia Memaliaj Audio lokale analoge Memaliaj 92.3
14 Bashkia Kukӫs Audio lokale analoge Qafӫ Prush/Kukӫs 89.4
15 Bashkia Has Audio lokale analoge Has 89.7
16 Bashkia Tropojӫ Audio lokale analoge Bajram Curri 90.8

 

Subjektet e interesuara për t’u pajisur me licencë private të transmetimit audio analoge, janë të lutur që të depozitojnë aplikimet në Autoritetin e Mediave Audiovizive, rruga “Papa Gjon Pali II”, Nr. 15, Kutia Postare 1010, Tiranë, brenda datës 13.04.2018  ora 10.00.

 Dokumentacioni i plotë i konkurrimit të kandidaturave, që përfshin:

  • Rregulloren “Për procedurat dhe kriteret për dhënien e licencës së transmetimit audio” e ndryshuar;
  • Kushtet teknike të instalimit të pajisjeve transmetuese për secilën zonë të shpallur; (Pika e transmetimit, kanali, fuqia e transmetuesit);
  • Kërkesat programore;
  • Pagesat për licencën, taksat etj, të llogaritura për zonën në fjalë;

 mund të tërhiqet në zyrën e Arkivë-Protokollit, në AMA pas kryerjes së pagesës në Drejtorinë e Shërbimeve të Brendshme, nga çdo subjekt që synon të marrë pjesë në konkurrim.

 Aplikimet do të hapen në datën 13.04.2018, ora 10.00, në mjediset e AMA-s, ku subjektet aplikues apo përfaqësuesit e autorizuar prej tyre, kanë të drejtë të jenë të pranishëm në momentin e hapjes së dosjeve të aplikimit.

Njoftim për çeljen e procedurës të dhënies së 1 licence të transmetimit audio të komunitetit

NJOFTIM PËR ÇELJEN E PROCEDURËS TË DHËNIES SË 1 LICENCE TË TRANSMETIMIT AUDIO TË KOMUNITETIT

Autoriteti i Mediave Audiovizive (AMA), në mbështetje të ligjit nr. 97/2013 “Për mediat audiovizive në Republikën e Shqipërisë”, i ndryshuar, rregullores “Për dhënien e licencave të transmetimit audio të komunitetit” miratuar me vendimin nr. 55, datë 04.04.2016 të AMA-s, si dhe vendimit nr. 28, datë 21.02.2018 të AMA-s “Për përcaktimin e frekuencave për shërbimin e transmetimit audio të komunitetit dhe çeljen e garës për dhënien e licencës të transmetimit audio të komunitetit”, do të organizojë procedurën e përzgjedhjes së kandidaturave për dhënien e 1 licence të transmetimit audio të komunitetit, për zonat e mëposhtme:

 

Nr. Zona e ofrimit të shërbimit Përcaktimi i operatorit Pika
transmetuese
Frekuenca
(MHz)
 1

 

 

 

 

 

Qarqet Elbasan, Fier, Korçë  

Audio Komuniteti

 

 

Petresh 93.4
Librazhd 89.3
Gramsh 89
Prrenjas 89.9
Çervenakë 90.6
Çardhak 88.7
Ersekë 87.7
Ardenicë 98.7
Ligovun 96.8
Ballsh 88.1

 

Subjektet e interesuara për t’u pajisur me licencë private tӫ transmetimit audio tӫ komunitetit, janë të lutur që të depozitojnë aplikimet në Autoritetin e Mediave Audiovizive, rruga “Papa Gjon Pali II”, Nr. 15, Kutia Postare 1010, Tiranë, brenda datës 03.04.2018  ora 10.00.

Dokumentacioni i plotë i konkurrimit të kandidaturave, që përfshin:

  • Rregulloren “Për dhënien e licencave të transmetimit audio të komunitetit”;
  • Karakteristikat teknike të transmetimit.

 mund të tërhiqet në zyrën e Arkivë-Protokollit, në AMA, nga çdo subjekt që synon të marrë pjesë në konkurrim.

 Aplikimet do të hapen më datë 03.04.2018, ora 10.00, në mjediset e AMA-s ku aplikuesit apo përfaqësuesit e autorizuar prej tyre, kanë të drejtë të jenë të pranishëm në momentin e hapjes së dosjeve të aplikimit.

Njoftim “E drejta e transmetimit audioviziv të dy eventeve sportive ndërkombëtare për vitin 2018”

E drejta e transmetimit audioviziv të dy eventeve sportive ndërkombëtare për vitin 2018

Autoriteti i Mediave Audiovizive, në zbatim të ligjit nr. 97/2013 “Për mediat  audiovizive në Republikën e Shqipërisë”, i ndryshuar dhe akteve të miratuara në dhe për zbatim të tij, njofton të gjithë subjektet ofrues të shërbimeve mediatike audiovizive se Radio Televizioni Shqiptar (RTSH) është mbajtësi i vetëm i të drejtave ekskluzive të transmetimit për territorin e Republikës së Shqipërisë të eventeve sportive “Lojërat Olimpike Dimërore Peyong Chang 2018” dhe “Kampionati Botëror i futbollit, FIFA World Cup Rusi 2018”.

Për sa më sipër, sjellim në vëmendjen tuaj se transmetimi i këtyre eventeve dhe/ose sekuencave të tyre, gjatë programit tuaj, duhet të bëhet vetëm pasi të jetë nënshkruar, më parë, një kontratë, ose marrëveshje me mbajtësin e të drejtave përkatëse të transmetimit.

AMA bën me dije se do të monitorojë vazhdimisht të gjitha transmetimet audiovizive dhe, në rast të mosrespektimit të parashikimeve përkatëse për të drejtat e transmetimit të këtyre eventeve, do të procedojë sipas të gjitha përcaktimeve ligjore dhe atyre nënligjore në fuqi.

Autoriteti i Mediave Audiovizive

Tiranë më 21.02.2018

Autoriteti i Mediave Audiovizive organizon takimin e parë konsultues për matjen e audiences në Shqipëri

Autoriteti i Mediave Audiovizive organizon takimin e parë konsultues për matjen e audiences në Shqipëri

FullSizeRender (2) FullSizeRender (1)

Me zhvillimin e industrisë televizive gjatë viteve, funksioni i Hulumtimit të Audiencës ka shërbyer për të ndihmuar industrinë e transmetimit dhe reklamimit që të zhvillohet dhe rritet përmes informacionit dhe gjetjeve përsa i përket sjelljes së audiencës në përzgjedhjen dhe programacionit televiziv, si edhe treguesve sa i përket tregëtisë së kohës televizive në funksion të industrisë së reklamave.

Me qëllimin që ky treg të jetë sa më transparent AMA organizoi takimin e parë konsultativ për rregullimin e audiencës. Në fokus të aktivitetit rregullator të AMA-s, matja e audiencës televizive, është një aspekt mjaft i rëndësishëm për rregullimin e tregut audioviziv dhe bën pjesë në grupin e veprimtarive që AMA organizon, mbështet dhe promovon në përputhje me dispozitat ligjore të ligjit 97/2013 “Për mediat Audio dhe Audiovizive në Republikën e Shqipërisë”, nenet 19 (pika 2 germa c) dhe 23 (pika 1 gërma ç).

Në tryezën e organizuar nga Autoriteti i Mediave ishin të ftuar të gjitha palët e interesit, televizionet kombëtare dhe rajonale, shoqatat dhe agjencitë e komunikimit, kompanitë e reklamave, dhe kompanitë që masin audiencën.

Nisma e marrë nga AMA u përshëndet nga të gjitha palët e ftuara. Ata e cilësuan këtë hap të nevojshëm dhe rregullimin e tregut të matjes së Audiencës të domosdoshëm.

Z. Carlo Bollino, nga Report TV, u shpreh se është koha që në Shqipëri të ketë një kompani e cila të jetë e certifikuar dhe të ketë besimin e të gjitha palëve në integritetin e saj. Z. Theodhori Çami nga kompania Le Spot, tha se do të jetë me vend dhe e domosdoshme edhe një konsulencë e huaj në lidhje me draftimin dhe propozimeve të specializuara sipas nevojave të tregut. Ndërsa Znj. Alma Mera, Drejroreshë Marketingu në Top Channel nënvizoi se tregu ka nevojë për një matje profesionale të audiencës të pranuar nga të gjithë, sepse kështu rregullohet tregu i reklamave.

Qendrimi i Shoqatës së Agjencive të Komunikimit ishte se duhet të ketë më shumë transparencë e të ndërtohet një sistem që të përfaqësojë të gjitha palët. Tregu duhet të vetë rregullohet por atij natyrisht që duhet t’i vendosin standarde. Pra, media eshte dakord që shteti duhet të supervizojë por të mos përfshihet. Fryma që mbizotëroi nga të pranishmit ishte ajo e një kërkese për krijimin e një standardi të ri edhe të besueshëm.

Kryetari i AMA-s i njoftoi të pranishmit se së shpejti do të ketë një takim të dytë i cili do të paraqesë propozime konkrete. Po ashtu të gjithë të pranishmit do të mbahen të informuar nga Autoriteti në lidhje me mbledhjen e parë konsultative dhe mbledhjet e tjera që do të vijojnë.

Në takim ishin përfaqësues nga organizmat ndërkombëtarë me seli në Tiranë. Në këtë nismë rol të rëndësishëm për një procës sa më të besueshëm ka luajtur edhe KiE, i cili është njëkohësisht edhe partneri kryesor ndërkombëtar i AMA-s.

Autoriteti i Mediave Audiovizive

Tiranë, më 20.02.2018